Tuesday, 14 April 2009

"Moord emigrantenpaar racistisch gemotiveerd"

10-04-2009 23:56 gewijzigd 13-04-2009 08:20 Binnenlandredactie


Boerenland in Zuid-Afrika.


Wildlife Kruger National Park South Africa.

BOSCHKOP – De moord op het Nederlandse emigrantenechtpaar Van den Bosch in Zuid-Afrika vrijdag was "politiek gemotiveerd" en een "voorbeeld van etnische zuivering". Dat heeft de president van de Transvaal Agricultural Union, een belangenorganisatie voor blanke boeren, zaterdag tegen Zuid-Afrikaanse media gezegd.

"De daders hebben bewust de indruk willen achterlaten dat het om een ordinaire misdaad gaat. Dit patroon wijst op etnische zuivering," aldus TAU-president Ben Marais.

Marais sloot uit dat het om een overval ging. "Het is moeilijk te geloven dat een ouder echtpaar wordt vermoord voor slechts een mobiele telefoon."

Het Nederlandse emigrantenechtpaar werd vrijdagmorgen op brute wijze vermoord op hun boerderij in Boschkop, bij Pretoria. De dader(s) zijn nog niet gearresteerd, maar de Zuid Afrikaanse politie zegt wel aanwijzingen te hebben.

De slachtoffers zijn de 63-jarige Johannes van den Bosch en zijn 60-jarige vrouw Jacobi van den Bosch-Griep, aldus schoonzoon T. Schinkel uit het nabijgelegen Randburg vrijdagavond. De oudste zoon trof zijn ouders kort na het misdrijf aan. De man is tijdens het melken neergeslagen, de vrouw is binnenshuis neergestoken.

Het echtpaar, dat sinds 1982 in Zuid-Afrika woonde, had twaalf kinderen. Drie van hen wonen in Nederland. Het echtpaar was lid van de gereformeerde gemeente in Nederland te Pretoria.

Tegenover de Zuid Afrikaanse krant The Pretoria News verklaarde politiewoordvoerder Jaftha dat de moord extreem gewelddadig was. Verder zouden er slechts twee mobiele telefoons zijn meegenomen door de dader(s). Ze lieten een aanzienlijke hoeveelheid geld, wapens en onder meer dure juwelen liggen.

Jaftha gaf aan dat het motief voor de moord nog onbekend is. „We weten niet zeker of het hier om roofmoord gaat of dat er een ander motief voor deze misdaad is.” Hij vertelde dat er op de plek van het misdrijf geen wapens zijn aangetroffen, maar dat politiemensen van de technische recherche inmiddels diverse aanwijzingen hebben gevonden. De politie hoopt daarom spoedig arrestaties te kunnen verrichten.

Vanwege het paasweekeinde kan de recherche de lichamen van de slachtoffers pas dinsdag vrijgeven, omdat er voor die tijd geen autopsie kan worden verricht.

De daders doodden Van den Bosch en zijn echtgenote in de vroege uren van Goede Vrijdag. De politie neemt aan dat de daders Van den Bosch overmeesterden toen hij de stallen inliep. Ze sloegen hem meermalen op het hoofd. Volgens de politie waren de klappen zo hard, dat de linkerzijde van de schedel van de boer was verbrijzeld.

De daders namen vervolgens de huissleutels van de boer en openden hiermee de keukendeur. Daar verstopten zij zich onder de trap. Toen de boerin naar beneden kwam, staken ze haar zeven keer in de rug en zij. Ze overleden ter plekke aan hun verwondingen.
Diverse kerkelijke gemeenten in ons land deden vrijdag voorbede voor de familie, onder andere in Scherpenzeel, Rhenen en Uddel.

Oorsprong:Refdag.nl
http://www.refdag.nl/artikel/1403881/Brute+moord+op+emigrantenpaar+ZuidAfrika.html

No comments: